Se oli ollut mahtava riita, ja sen jälkeen Tomi lähti, ovet paukkuen ja koskaan palaamatta.
Toimittaja Paula Mikkola selvittää kadonneen aviomiehensä arvoitusta.

Siitä on neljä vuotta. Sittemmin Tomi löydettiin kuolleena kaukaisen hiekkakuopan törmästä. Poliisi tutki yhä tapausta, mutta tuloksetta.
Äidin tytöstä tuttu Paula Mikkola on aikakauslehden tutkiva journalisti. Nyt Paula saa tehtäväkseen ryhtyä selvittämään aviomiehensä salaperäistä katoamista. Muistot ahdistavat Paulaa, mutta pakko hänenkin on lopulta saada tietää mitä Tomille tapahtui.
Paula ottaa yhteyttä kaikkiin Tomin viimeisen ravintolaillan seuralaisiin. Kokoon haaliutuu sekalainen joukko helsinkiläisiä. Mutta ei ketään, jolla olisi ollut syy Tomin tappamiseen. Ja kuitenkin joku valehtelee, sen Paula ymmärtää, kun hän saa ensimmäisen varoituksen.
Tabet on väkevän tunnelman, uhan ja yllätyksen mestari. Ihmisen siloiteltujen julkisuuskuvien takaa alkaa paljastua pelottavia asioita.
Ja kuten aina: Tabetin dekkareitten loppuratkaisua on mahdoton ennalta arvata. (Takakansi)

_____


Tabetin kirjoja on kuvailtu arvoitusdekkareiksi ja väite pitää paikkaansa. Kirjan olisi mielellään lukenut kerralla loppuun asti saadakseen tietää, miten kaikki tulisi ratkeamaan. Teksti oli helppolukuista ja mukaansatempaavaa. Vaikka kirjassa tapahtuu useita murhia, kerronta on asiallista ja siistiä. Näin ollen uskaltaisin Tabetia suositella vähemmän shokeeraavien jännäreiden ystäville.

Tälläkin kertaa jäin Paulan toiminnan uskottavuutta epäilemään. Hän mm. pimitti tietoa poliiseilta, valehteli minkä kerkesi koska kuvitteli itse ratkovansa asiat ammatti-ihmisiä paremmin. Näinhän kirjassa lopulta kävikin, poliisit eivät olleet saaneet ratkaistua Tomin katoamista, josta tuli kuluneeksi jo neljä vuotta. Paula sen sijaan ratkoi mitä monimutkaisimmat arvoitukset uskomattoman päättelykykynsä avulla, ja tietysti selvitti mitä Tomille lopulta tapahtui. Tulipa siinä sivussa ratkaisseeksi myös sivujuonen, joka olikin itse pääjuonta kiintoisampi.

Itsestäni lukijana olen huomannut sellaisen piirteen, että minun on helpompi samaistua tarinaan, jossa rikoksen/murhan/katoamisen kohteeksi on joutunut nainen, ehkä siitä syystä pidin enemmän Äidin tytöstä, vaikkei tämäkään huono ollut                        8