Keskellä yötä rikoskonstaapeli Vera Gröhnin kodin rappukäytävässä harhailee pikkutyttö, joka osaa juuri ja juuri sanoa muutaman sanan. Sammunut äiti, Tanja, nukkuu kotona sikeästi, ja tahtomattaankin Vera joutuu puuttumaan perheen tilanteeseen. Äidillä on monta lasta monesta suhteesta, ja huoltajuus ei ole hänelle helppoa – osa lapsista on jo huostaanotettu. Ynseä isoäiti auttaa minkä voi, mutta kenelläkään perheessä ei ole helppoa. Tanjan sisaruksista Sonja ja Sergei tuntuvat pärjäävän paremmin, mutta jotain tavallisesta poikkeavaa tässä vaikeassa perheessä tuntuu olevan. Pikku Rosan elämä ei ole helppoa. Muutaman kuukauden päästä Vera ja Rosa kohtaavat taas varhain aamulla rappukäytävässä. Ja kaikkialla on verta, mutta onneksi lapsi sentään on kunnossa.

Pimeä portaikko on Marianne Peltomaan kolmas rikosromaani. Vanhempi rikoskonstaapeli Vera Gröhn ja komisario Heimo Partanen joutuvat jälleen keskelle armotonta maailmaa; tätä päivää jossa me elämme.

Marianne Peltomaa kertoi kirjastaan Huomenta Suomessa 31.3. Katso haastattelu MTV3:n sivuilta. Videoleikkeen otsikko on "Pimeä portaikko herättää kysymyksiä".

***

Bongasin kirjan Suomalaisesta ja tein saman tien varauksen kirjastoon, kirja kun vaikutti erittäin ajankohtaiselta. Marianne Peltomaalta olen lukenut aiemmin ainakin kaksi kirjaa. Hänen tyylinsä on arkinen, ehkä mielestäni jotenkin etäinen, eli aivan välittömästi ei tule fiilistä, että tahtoisi kaikkiin kirjoihin tutustua. Tässä teoksessa aihe kiinnostava ja kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tuota kirjan pohjalta tehtyä haastattelua en ole katsonut, mutta todella hienoa, että romaani on herättänyt keskustelua. Itsekin olen miettinyt, kuinka mahdollisesti puuttua tilanteeseen, jossa huomaa perheen sisällä väkivaltaa. Nimenomaan perheen sisällä. Sinnehän ei ulkopuolisilla juuri asiaa, tavallisesti, ole...

Verraten täysin erityyliseen kirjaan, Paikka auringossa, tästä kaikki viihteellisyys ja glamouri on poissa. Tarina on synkkä ja tosi, tällaisia "hieman erikoisia" perheitä maailmassa riittää.

Lukukokemuksena kantaa ottava ja ajatuksia herättävä, näissä puitteissa kirjaa suosittelen. Jos taas kaipaa kirjallista elämystä, tämä ei aivan parasta mahdollista tarjoile.