Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen niin nöyryytykset, mustelmat kuin hiipuvan toivon lapsesta.
Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Kabulissa riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneet Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.
Afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi - ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta. (takakansi)


_____________


Ok, kirja tuli luetuksi perjantaina ja sen jälkeen on tapahtunut paljon (terveisiä Ristirockista). Tuhat loistavaa aurinkoa teki kuitenkin sellaisen vaikutuksen, ettei tuntoja tarvitse juurikaan muistella. Eli tämä lienee yksi parhaimmista kirjoista, joita olen vuoden sisällä lukenut. Pidin, kuten kirjan suosiosta päätellen moni muukin, joskin kritiikkiäkin olen kirjasta kuullut.

Ensinnäkin kerronta oli loistavaa ja imaisi mukaansa ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Kirjan
päähenkilöt, Mariam ja Laila alkoivat elää pääni sisällä siinä määrin vilkkaasti, että välillä lukiessa surin jo etukäteen kirjan loppumista. Tapahtumia ja juonenkäänteitä oli melkoisesti, kuten hyvissä tarinoissa tuleekin mielestäni olla. Paikoitellen Hosseini kieltämättä sortui mässäilyn puolelle, hän kun johdatti päähenkilöitä toinen toistaan pahempiin kärsimyksiin. Mariamin alistamista sekä alistuvuutta oli paikoitellen piinallista lukea. Toisaalta, kuten loppu puolella saamme havaita, Mariamista kehittyikin kirjan sankari.

On järkyttävää todeta jälleen kerran, kuinka eriarvoisessa asemassa naiset Afganistanissa elävät. Kirja kertoi fiktiivisen tarinan, mutta se olisi voinut olla tottakin. Päällimmäiseksi kirjasta jäi mieleen rakkaus, ystävyys, rohkeus ja kyky selvitä hirvittävistä olosuhteista. Kuinka on tosielämän laita? Voiko Tuhat loistavaa aurinkoa tarjota uusia näköaloja pelkästään viihdyttämisen lisäksi?

Suosittelen.      10

(hmm, numerointi systeemi alkaa jo tökkiä, jääköön tämä nyt viimeiseksi kerraksi, kun kouluarvosanoja jakelen)