Tietokonenero ja häpeämätön hakkeri Lisbeth Salander palaa ulkomaanmatkalta. Hän on päässyt käsiksi suureen rahasummaan ja on nyt varoissaan ensi kerran elämässään. Hänellä ei kuitenkaan ole perhettä eikä ystäviä, joten hän tuntee itsensä yksinäiseksi.

Tutkiva toimittaja Mikael Blomqvist saa kuuman uutisvihjeen: lehtimies Dag Svensson ja hänen avovaimonsa Mia ovat paljastaneet laajan seksikaupan Itä-Euroopan ja Ruotsin välillä. Monet siihen sekaantuneista ovat yhteiskunnan silmäätekeviä.

Lisbethin synkkä menneisyys nousee pintaan. Kun Dag ja Mia sitten surmataan, Lisbethiä epäillään murhaajaksi, ja poliisi käynnistää ajojahdin. Lisbeth päättää selvittää välit menneeseen ja rangaista oikeita syyllisiä. Mikael taas tarvitsee Lisbethin hakkerintaitoja seksibisneksen tutkimisessa.

Päähenkilöt ovat tutut Stieg Larssonin edellisestä teoksesta Miehet jotka vihaavat naisia, joka sai Lasiavain-palkinnon 2005 Pohjoismaiden parhaana dekkarina. Tyttö joka leikki tulella valittiin puolestaan Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi 2006.

Stieg Larsson (1954-2004) oli tukholmalainen toimittaja ja kirjailija. Hän kuoli äkillisesti vuonna 2004 sydänkohtaukseen ja jätti jälkeensä valmiit käsikirjoitukset romaanitrilogiaa varten. Ensimmäinen osa Miehet jotka vihaavat naisia julkaistiin suomeksi vuonna 2006, Tyttö joka leikki tulella on trilogian toinen kirja. Kolmas romaani Luftslottet som sprängdes ilmestyy suomeksi vuonna 2008.

Larsson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita.

Larssonin kolme rikosromaania ovat olleet valtava menestys. Ruotsissa niitä on myyty yhteensä yli puoli miljoonaa kappaletta, ne käännetään kahdeksalle kielelle ja niistä suunnitellaan elokuvia.

***

Nyt lippu salkoon, olen saanut kyseisen kirjan luetuksi!!

Kaikkien niiden ylistävien kommenttien jälkeen, jotka olen romaanista lukenut, uskaltaudun asettua "vastarintaan" ja todeta, etten pitänyt kirjasta. Liian pitkä, liikaa henkilöitä ja huomattavasti vähemmän jännitystä, kuin Larssonin aiemmassa teoksessa.

Kyllähän tässäkin tapahtuu ja myönnetään, että kirjan parasta antia on Lisbethin persoona. Teos pitää sisällään  kuitenkin siinä määrin väkivaltaa & seksiä (kirjailija totisesti tiesi mikä myy), joten en aivan takakannen tekstiä allekirjoittaisi... Siinähän väitetään, että Larsson olisi Ruotsin paras dekkaristi. Höpöhöpö, Mankellhan se ehdottomasti paras on :D