Englannissa kasvaneet 15-vuotias Zana Muhsen ja hänen nuorempi sisarensa Nadia iloitsivat kuullessaan, että pääsisivät lomalle Jemeniin arabitasavaltaan isänsä sukulaisia tapaamaan. Matkasta tuli kuitenkin painajainen. Perillä tytöille valkeni, että isä on myynyt heidät vaimoiksi Jemeniin ja että he olivat vankeja vanhakantaisessa islamilaisessa yhteiskunnassa, jossa naiset ovat täysin miesten armoilla...

***

Luin n. vuosi sitten kirjasta äidin version Lasteni tähden (jos muistan nimen oikein). Ajattelin silloin, että olisi mielenkiintoista lukea myös Zanan näkökulmasta kirjoitettu teos, hänhän paikan päällä oli kärsimässä. Divarista sitten tämän bongasin.

Eli kertomus oli ennestään tuttu, mutta silti järkyttävä. Otaksun, että useimmat blogissani vierailevat ihmiset ovat teoksen lukeneet jo iät ja ajat sitten. Ilmestyessäänhän tämä herätti kuohuntaa, kirjan alkutekstin mukaan, koko Euroopassa.

Niin äidin version, kuin tämänkin kirjan loppu jää avoimeksi. Toinen tytöistä, Zana jättää lapsensa Jemeniin päästäkseen pakenemaan orjuuttaan takaisin kotiin Englantiin. Toinen tytöistä, Nadia jää hoitamaan molempien lapsia köyhiin ja alkeellisiin olosuhteisiin. Mikään taho ei kykene häntä vapaaksi auttamaan. Nadiallakin on mahdollisuus, monien mutkien ja vuosien jälkeen palata, mutta hän ei ymmärrettävästi kykene lapsia jättämään.

Pikaisen surffailun jälkeen löysin "tiedon" (??) jonka mukaan Nadia olisi päässyt kolmisen vuotta sitten viimein vapauteen ja asustaisi nyt miehensä ja lastensa kanssa Englannissa. Toivotaan parasta...