Mitä minä 80-luvulla tein? Törmäilin oviin. Nousin lattialta. Alkoholisoiduin. Huomasin että olen köyhä, ettei minulla ollut mitään oikeutta siihen toivoon jota alussa elättelin. Edessäni ei ollut yhtään mitään. Olin vankina talossa josta ei koskaan tule omaani. Sellaisen miehen kanssa joka sai voimaa tuskastani."

Näin puhuu Paula Spencer, osa-aikainen siivooja, alkoholisti ja neljän lapsen äiti. Hän kertoo, kuinka paikallisdiskosta alkanut ihastus johti häihin ja kuherruskuukauteen meren rannalla. Kuinka avioliitosta, josta piti tulla kaikkien toiveiden täyttymys, tulikin vain ruhjeiden summa. Kuinka pahoinpitelyn jälkiä kantava nainen muuttuu näkymättömäksi epäolennoksi lääkärien ja ohikulkijoiden silmissä.

Paula Spencerin vivahteikkaassa äänessä on roppakaupalla itseironiaa ja selviytyjän mustaa huumoria. Roddy Doyle on onnistunut mahdottomassa: hän on kirjoittanut lohduttomasta aiheesta romaanin, joka liikuttaa, huvittaa ja - lopulta - lohduttaa.

***

Uskomattoman hyvä kirja!

Bongasin romaanin palautettujen hyllyltä, ja ihastuin muutaman sivun jälkeen. Tämä on aito, rehellinen ja valitettavasti myös monen naisen kohdalla tosi. Unelmien prinssi osoittautuukin hirviöksi, ensin tulee yksi lyönti ja myöhemmin alkaa varsinainen kidutus.

Uskomatonta kirjassa on se, että näin raa'asta aiheesta kertova teos voi olla hauska. Ainakin alkupuoli siitä. Kirjan päähenkilö Paula kelailee elämäänsä taaksepäin, aina lapsuuteen saakka. Paula ei säälittele itseään, päinvastoin, hän on todellinen selviytyjä. Ihanaa lukea kerrankin kirjaa tavallisesta, köyhästä ihmisestä, ilman minkäänlaista glamouria. Olen tainnut aiemminkin mainita, että tällaiset "taviskohtalot" ovat niitä, jotka minuun kolahtavat.

Doylen kirjoitustyyli on positiivisella tavalla omalaatuista. Kielenkäyttö dialogeissa on melko karua, tai kuten kirjassa sanotaan, "karkeaa". Muutenkaan en kovin herkille romaania suosittelisi. 

Itse yllätyin todella positiivisesti teoksen parissa. Kuten takateksti lupaa, näinkin rankasta kirjasta voi löytää lohdullisen lopun. Koskettava, koskettava teos!