Terapeutti Merja Itälän mies Joel on kuollut. Vähän ennen hautajaisia Merja lukee lehdestä kuolinilmoituksen. Siinä on hänen edesmenneen miehensä nimi ja syntymäaika, arvoituksellinen runonpätkä, allekirjoituksena "Rakkaasi". Onko Joelilla ollut toinen, salainen elämä? Merjalla itsellään on vastikään ollut lyhyt suhde asiakkaaseensa, mieheen joka kärsii vaimonsa väkivaltaisuudesta. Merja on luullut panneensa suhteelle pisteen, mutta joutuu toteamaan, ettei tehdyistä teoista ole helppoa karistautua irti. Merjan kanssa samassa Runeberginkadun talossa asuva Eevamaria Jungman hoitaa uskollisesti pihan istutuksia. Vaikka hänen hahmonsa on kaikille tuttu, hänenkään todellisesta elämästään tuskin kukaan talossa tietää mitään. Outi Pakkasen dekkarissa keriytyvät auki salaisuudet, jotka kätkeytyvät kaupunkilaisten turvallisen arkipäivän taakse ja kurottuvat kauas menneisyyteen.

____________

Välipalaksi Pakkasta. Otin tämän joskus divarista vaihdossa ja kotona huomasin, ettei takateksti kovin kiinnostavalta vaikuttanutkaan, joten pokkari lojui lukemattomana hyllyssä.

Pidän Pakkasen arkisesta tyylistä, jolla hän helsinkiläisten elämää kuvaa. Kovin suuria yllätyksiä kirjat eivät tarjoa ja minulla tuppaa aina olemaan suhtautumisongelmia näihin enemmän tai vähemmän snobeihin henkilöihin. Tämän kirjan symppis oli persoonallinen Eevamaria, joka teki kirjasta kiinnostavan ja jännittävänkin. Pariksi illaksi tästä iltalukemista irtosi, mutta sen kummemmaksi lukuelämykseksi en menisi romaania kehumaan.