Anna on-line kertoo kolmesta ystävyksestä Samuelista, Annasta ja Pentistä. Samuel ja Pentti ovat lapsuudentovereita, Annaan he tutustuvat opiskellessaan Åbo Akademissa. Anna on nainen, jonka kaltaista Samuel ei ole voinut kuvitella tapaavansakaan: salaperäinen, nauravainen, kuvankaunis.

Samuel ja Anna rakastuvat päätä pahkaa, ja heistä tulee erottamaton pari. Jos he eivät ole toistensa seurassa, notkuvat he netissä chattaamassa toisilleen.

Rakastavaisten idylliin hiipii varjoja, kun Pentti ennustaa Samuelille onnettomuuksia unien kirjasta. Hän kertoo uhkaavasta pimeyden maailman asukkaasta, joka kulkee Samuelin jäljillä.

Pian Annan asunnossa alkaa tapahtua outoja: lamput rikkoutuvat itsestään, ja joku käyttää Annan konetta, vaikka tämä ei ole lähimaillakaan. Kuka taloon on tunkeutunut? Kohta paljastuu, ettei Anna ole kertonut kaikkea menneisyydestään. Samuel kuulee, että Annalla on ollut kaksoissisar, jonka katoamiseen liittyy outo salaisuus.

Penttiä vainoavat ennusunet, jotka käyvät yhä kammottavammiksi – ja viimeisestä hän havahtuu liian myöhään...

Stefan Nyman on kirjoittanut kihelmöivän jännittävän tarinan kauhun mestareiden henkeen. Anna on-line on hänen esikoisromaaninsa.

***

Pitkästä aikaa kirja, joka oli ahmaista yhdessä illassa (sivumääränsäkin puolesta sopiva "ahmaisuun"). Sain kirjavinkin Kirja-arvosteluista ja kirjaston palautettujen hyllystähän tuo vastaan tuli. Kovasti kirjaa on kehuttu ja palkittukin se on. En ihmettele. Kirja on todella jännittävä ja kaikessa arkisuudessaan kohtituleva. Entä jos netissä toisella puolella ei kirjoitakaan se jonka kuvittelee kirjoittavan? Kyllähän tässä näitä perinteisiä jännäreiden elementtejä käytettiin, oli pimeää, oli naakkoja, oli painajaisunia.

Tässä(kin) teoksessa ahdistuneet ihmiset etsivät Jumalaa ja kokevat jäävänsä vastauksia vaille. No, jos etsitään jonkinlaista diapam-Jumalaa joka vaikuttaa saman tahtiin kuin rauhoittava, pettymyksiä varmasti tuleekin. Jumala on ilmaissut itsensä Raamatussa ja siltä pohjalta apuakin olisi saatavilla...

Loppuratkaisu oli minulle pettymys. En tiedä avautuiko se muille selkeämmin kuin itselleni, mutta minulle jäi ärsyyntynyt olo, kun en tajunnut mitä lopulta tapahtui. Siis syyllisen löysin tekstistä jo aiemmin, epäselväksi jäi varsinainen loppu.

Kuitenkin, mielenkiintoinen kirja tämä kaikessa lyhykäisyydessään. Suosittelen jännityksen ystäville.