Tarina rakkaudesta, kostosta ja kuolemasta

Joka vuosi Jordaniassa ja muissa Lähi-idän maissa isät, veljet tai muut miespuoleiset sukulaiset ottavat hengiltä tuhansia sukunsa naisia. Syyksi murhiin riittävät pelkät juorut, raiskatuksi tuleminen tai työskenteleminen sairaanhoitajana. Murhista saatavat tuomiot ovat lieviä ja perheensä kunniaa puolustaneita miehiä pidetään sankareina.
Jordanian kaltaisessa maassa naisten elämä on tarkoin valvottua ja säädeltyä. Ammaniassa asuvat ystävykset Norma ja Dalia onnistuvat kuitenkin avaamaan kauneussalongin, jossa Dalia tutustuu katoliseen Michaeliin. Nuoret alkavat tapailla toisiaan, vaikka tilanne on islamuskoiselle Dalialle hengenvaarallinen.
Kunniamurha on erään valtion salaisuudet paljastava tärkeä puheenvuoro naisten oikeuksien puolesta. Kirja on myös kuvaus uskosta, toivosta ja rakkaudesta, joka saa ihmiset yrittämään mahdottomia. (takakansi)


______

Samoissa teemoissa liikutaan kuin Jean P. Sassonin Prinsessassa. Itse asiassa juuri Prinsessa herätti kiinnostukseni Lähi-idän naisia kohtaan. Olin ja olen järkyttynyt. Olihan se tiedossa, ettei muslimimaissa naisilla ole juuri mitään oikeuksia, mutta minulle oli uutta, ettei heillä ole MITÄÄN oikeuksia. Ja että he voivat tulla tapetuiksi, kuten takateksti kertoo, mm. raiskauksen uhriksi jouduttuaan. Perheen miehillä on myös oikeus tappaa sairaanhoitajia, hehän joutuvat koskettamaan potilaitaan, näkemään puolipukeisia miehiä yms. Tämä on muslimimiesten näkökannasta huoruutta ja oikeuttaa murhaan.

Kirjaa lukiessa tuli halu tehdä jotain naisten oikeuksien jouduttamisen hyväksi - kysymys kuuluukin mitä?

Kirja on syntynyt Norman halusta kostaa läheisen ystävänsä raaka murha, ja hänen tuskansa sekä katkeruutensa nousevat sydäntäsärkevinä esiin sivuilta. Hän tahtoo, että hänen ystävänsä ei kuollut turhaan.

Kerronta on sujuvaa ja kirjasta löytää paljon asiatietoakin Jordaniasta, mm. heidän tavoistaan, kulttuuristaan, uskonnostaan, ilmastostaan. Näitä tositarinoita on mahdotonta numeroida. Mahdotonta on myös sanoa pitävänsä tällaisesta kirjasta. Olen kuitenkin iloinen, että tulin sen lukeneeksi.