Vuoden 2007 nobelistin ravisteleva romaani englantilaisesta kaupungista katastrofin jälkeen ja hitaasti viriävästä uuden alun toivosta

Ihmiset pakenevat sankoin joukoin maaseudulle, sillä ruuasta ja vedestä on pulaa. Autioituvassa kaupungissa asuu nainen, joka äkkiä saa huollettavakseen nuoren tytön. Yhteiskuntajärjestelmä kulkee kivuliaasti kohti kuolemaansa, ja yhtä suurella tuskalla tyttö tekee kodin seinien sisäpuolella ikiaikaista sisäistä matkaansa - kasvaa naiseksi.

"Lessingin kerronta vetoaa älyyn ja tunteeseen. Eloonjääneen muistelmat tehoaa ja jää kummasti askarruttamaan mieltä." - Helsingin Sanomat


****

Lessing-tuntemukseni on tähän asti rajoittunut kirjaan Viides lapsi, mutta jo kyseisen lyhyen romaanin perusteella uskalsin tähän tarttua. Lyhyt kirja tämäkin, mutta hidas lukuinen. Teos ei sisällä lukujakoja, vaan kirja on kirjoitettu "yhteen pötköön" lukuunottamatta pieniä kappalevaihdoksia. Toiseksi Lessingin tyylissä on kaikessa neroudessaan jotain pakahduttavaa ja painostavaa. Tämänkin romaanin kanssa oli sama juttu kuin Viidennen lapsen - kirja on hyvä, mutta siitä tahtoo päästä pian eroon.

Teos liikkuu osittain samoissa aihepiireissä kuin aiemmin lukemani Isomäen Herääminen. Tämä ei teemastaan huolimatta ole tieteiskirja, vaan puhtaasti kaunokirjallisuuden puolella pysytään. On tapahtunut "se", ja niin ruoka, vesi, happi kuin ihmisyys tuntuvat maailmasta häviävän. Ihmiset, varsinkin nuoret päätyvät pelättyihin "jengeihin", jotka lähtevät vaeltamaan paremman tulevaisuuden toivossa.

Nykymaailman rinnalla kertoja, päähenkilö, siirtyy välillä "toiselle puolelle" jonkinlaiseen unimaailmaan, jossa hän näkee kohtauksia Emilyn, huollettavan tytön lapsuudesta. Nämä tapahtumat jäävät mielestäni pitkälti lukijan oman tulkinnan varaan. Ne kritisoivat ja jättävät asioita auki. Oliko kyse sittenkin päähenkilön omista lapsuusmuistoista?

En oikein osaa sanoa pidinkö kirjasta. Kerronnassa oli epämääräistä tunkkaisuutta ja jaarituksen makua. Siitä huolimatta teos vaikutti lukukokemuksena, jota voisin suositella niille lukijoille, jotka etsivät ajatuksiaherättäviä kirjoja. Toiminnan ystävät taas todennäköisesti teoksen kanssa tulisivat pitkästymään.