Wienin alkusoitossa viulisti Elisa Lindheim vaaransi henkensä auttaessaan vainottuja. Hän pääsee itse pelastautumaan Prahaan, mutta se ei tuo rauhaa. Miljoonat lapset ovat yhä uhattuja - natsien julmuuden vastustuksen symboliksi nousee vammainen poika.

John Murphy, Elisan lehtimies-puoliso, sukkuloi ympäri Eurooppaa - mutta onko "avioliitolla" elämisen edellytyksiä? Thomas von Kleistmann, saksalainen upseeri ja Elisan entinen sulhanen, osoittautuu aivan muuksi kuin miltä ulospäin näyttää.

Juonien, vastajuonien, petturuuden ja sankaruuden Praha on kuin eri sävelaiheista koottu potpuri. Bodie Thoene hallitsee jälleen jännittävän juonenkulun.
(takakansi)

__________

Ajattelin, että joulun aikoihin täytyy lukea jotain koskettavaa ja sellaista, josta olen aiemmin pitänyt. Niinpä nappasin tämän Thoenen kirjan mukaan kirjastosta. Luin aikoinani koko Eurooppa-kronikan ja tämä oli suosikkini.

Kestäähän teos toki toisenkin lukukerran (todistettu on!). Juutalaisvainot eivät voisi olla koskettamatta, romaani on vieläpä hyvin tunteisiin vetoavalla tavalla kirjoitettu. Natsit kuvataan demoneiksi ja Hitlerin oletetaan tulleen suoraan helvetistä. No, en mene tätä kieltämään, mutta toisella lukukerralla pisti silmään se, kuinka hyvinä, tunnollisina ja urheina päähenkilöitä kuvaillaan. Niin kristityt kuin juutalaisetkin ovat lähes pyhimyksiä. Erityisesti ärsyynnyin väittämästä, jonka mukaan Jumala kuulee vain hyviä ihmisiä. Ja sellaisia kun ei ole olemassakaan.

Fiktiotahan tämä on ja kaikki kunnia heille, jotka ovat aikoinaan nousseet vastustamaan Hitlerin hirmuvaltaa. Paikottaiset epäuskottavuudet juonessa suotakoon anteeksi, kirjasta kun löytyy niin sisältöä kuin  hyytävää jännitystäkin. Suosittelen.