Uuden ajan kirjallisuutta: jännittävä etsivätarina ja kiehtova matka ihmismielen uumeniin.

Newyorkilainen jännityskirjailija Daniel Quinn, joka "tietää rikoksista tuskin mitään", saa eräänä yönä puhelun. Numero on väärä; soittaja hakee yksityisetsivää. Mutta Quinn päättää ottaa tehtävän hoitaakseen. Hän joutuu keskelle juttua, joka on hämmentävämpi ja monisyisempi kuin hän itse olisi ikinä pystynyt keksimään. Kuka oikein on Peter Stillman, hänen toimeksiantajansa? Ja miksi hänen isänsä yrittää tappaa hänet?

Seuratessaan varjostettavaa ympäri Manhattania Quinn tekee samalla huikaisevan tutkimusretken kirjallisuuden maailmaan ja oman mielensä labyrinttiin. Hän joutuu mukaan jännittävään elämän ja kuoleman leikkiin, jossa panttina on oma identiteetti. (takateksti)

 

*****

Miksi jonottaa uutuuskirjoja, kun kirjastosta vielä löytyy tällaisia helmiä (kun osaisi vain etsiä)? Lainasin tämän New York trilogian 1. osan ja näin lyhyt kirja meni yhdeltä istumalta.

Austeriahan hehkutetaan joka puolella, ajattelin aloittaa hänen teoksiinsa tutustumisen tästä 80-luvulla julkaistusta miniromaanista.

Myönnetään, että kirja on nerokas. Tarina häilyy "höegmaiseen" tapaan tajunnan rajamailla, romaani on samanaikaisesti jännittävä ja myös melko korkealentoisinta kaunoa. Juuri tällaisesta "aivojumppaan" pakottavasta kirjallisuudesta pidän! Kirja pakotti ajattelemaan jopa siinä määrin, etten saanut loppuratkaisun jälkeen unta. Ärstytti se, että juonesta meni väkisinkin osa yli hilseen ja toisaalta tarinasta pystyisi vetämään johtopäätöksiä loputtomiin. Mikä on faktaa, mikä fiktiota?

Jospa trilogian seuraavat osat avaisivat tarinaa vielä lisää, aivan pakko saada tietää, mitä Quinnille tapahtui... Upea kirja, suosittelen!