Romeo on kahdeksantoistavuotias prahalainen ylioppilaskokelas Pavel, Julia koditon juutalaistyttö Esther, johon Pavel tutustuu sattumoisin eräänä kevätiltana. Estherin vanhemmat ovat joutuneet keskitysleiriin, myös Esther on saanut määräyksen ilmoittautua. Pavel kätkee Estherin isänsä räätälinhuoneeseen; nuoret rakastuvat. Mutta maailma ei tunne armoa: eletään sorron ja mielivallan pimeää aikaa.

Tämä vuonna 1924 syntyneen tsekkiläisen kirjailijan romaani on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle, siitä on tehty sekä näytelmäversio että elokuva.  (takakannesta)

***

1963 julkaistu, pikkuinen kirja (tosin aivan helpolla en teoksen kanssa päässyt, fontti on nimittäin pientä pränttiä).

Jälleen totean, että ihanaa kun näistä vanhoista romaaneista löytää helmiä, jos vain jaksaa etsiä. Tämäkin tarvitsi pientä kaivelua, joltain holokaustikirjallisuutta koskevasta keskusteluketjusta kirjan bongasin (aiemmin tämä oli todellakin "never head").

Aihe on edelleen äärettömän kiinnostava rankkuudessaan. Minua jaksaa ihmetyttää se, kuinka ihmiset pystyivät elämään jatkuvan pelon ja paineen alaisina noina hirvittävinä vuosina? Oma stressikynnykseni on lähes nolla, entä jos itse olisin joutunut keskitysleirille, vaikkapa siitä syystä, että olen kristitty?

Tämä pieni, ihana kirja on poikkeuksellinen siinä mielessä, että se kertoo kauniin rakkaustarinan. Kerronta on minulle mieleen, se on maalailevaa, runollista, osuvaa. Kirjan huono puoli on mielestäni sen lyhyys. Tällä sivumäärällä tarinasta on saatu ehkä iskevämpi, mutta mielestäni juonessa olisi riittänyt potkua paljon pidempäänkin kirjaan.

Aivan ihana, surullinen, sympaattinen tarina! Suositukset!

 

Kirjahyllyssä olisi vielä yksi holokaustiin liittyvä kirja kirjaston osastolta 99.1. Sitä ennen kokeilen Riadin tyttöjä... Suhtaudun tämän lajityypin (romantiikka, viihde) kirjallisuuteen hyvin varautunein asentein. Vielä on tuoreessa muistissa se, kun veren maku suussa kahlasin läpi Rikoksia ja hiekkakakkuja... Eli jos Rajaa Alsanean kirja tökkii, se jää kesken. Piste. (tämä itseäni varten)