Pysäyttävä romaani luonnon manipuloinnin seurauksista ja ihmisen kaipuusta äärimmäisyyksiin.

Extreme-kokemuksista kiinnostunut baarimikko Jyrki on lähdössä down under, kaikkien aikojen vaelluskierrokselle Uuden Seelannin ja Australian vaativille reiteille. Jyrkin yllätykseksi tyttöystävä Heidi tahtoo – omista syistään, joista ihastus Jyrkiin on vain yksi – lähteä mukaan.

Maapallon toisella puolella reissaajat saavat kokea luonnonvoimien koko armottomuuden rankkasateista ja sademetsien upottavasta mudasta aina kilometrien pituisten hiekkarantojen paahtavaan kuumuuteen. Mutta mikään ei riitä Jyrkille. Matkasta kehittyy vähitellen piinaava jännitysnäytelmä.

Kun alkaa tapahtua outoja asioita, huolellisesti tehdyt suunnitelmat murentuvat. Ja kun kaiken taustalla oleva totuus alkaa hahmottua, pariskunta on ehkä jo liian pitkällä matkallaan pimeyden sydämeen.

Johanna Sinisalon romaani Linnunaivot kuvaa taidokkaasti länsimaisen ihmisen sammumatonta kaipuuta kohti puhdasta ja alkuperäistä. Samalla se näyttää tämän kaipuun nurjan puolen: kyltymättömän halun hallita, tunkeutua ja jättää merkkinsä maisemaan. Mitä on tapahtumassa ihmisille ja koko maailmalle, kun vain äärikokemus riittää elämän sisällöksi?

***

Ensinnäkin, minulla taitaa olla linnunaivot, koska en aivan täysin kirjan ideaa tajunnut... Syy moiseen voi olla siinäkin, että ehdin lukea teosta harvakseltana ja pienissä pätkissä. Siinä määrin, mitä kirjaa "ymmärsin", siitä myös pidin. Siis, onhan tämä virkistävän omalaatuisella tyylillä kirjoitettu ja ylipäätään teema on mielenkiintoinen. Itse olen aina ollut sisätiloissa viihtyvää tyyppiä enkä suostuisi yöpymään edes yhtä yötä epämääräisesti teltassa ilman wc:tä & suihkua, joten oli ihan mukavaa edes kirjan maailmassa tällaista "kokeilla". Ihmisten tuhoamisvimma ja maailmanlopun uhka tässä(kin) teoksessa taustalla kummitteli (mulla on näemmä tämä teema tällä hetkellä menossa), mutta teksti on mielestäni liian typistettyä ja itse jäin kaipaaman enemmän rautalangastavääntöä jotta olisin päässyt tarkemmin perille siitä, mistä lopulta olikaan kyse.

Suosittu kirjailijahan Sinisalo on, enkä ollenkaan hänen taitojaan kyseenalaista. Kyseenalaistan vain sen, saanko itse hänen teoksistaan tapeeksi irti.