Frankin perhettä auttanut nainen kertoo

Löysin tämän mielenkiintoisen kirjan divarireissulla elämänkerrat -osiosta. Valitettavasti kansilehdet puuttuivat, joten mahdollisia takakansisepustuksia ei nyt ole luvassa, tosin ensimmäisen sivun teksti kertookin teoksesta jo oleellisimman. Eli kirja on kertomus Miep Giesin vaiheista toisen maailmansodan aikana. Hän auttoi työnantajansa, Otto Frankin perhettä heidän piilotellessa natseilta.

Itse en ole lukenut Anne Frankin päiväkirjaa, vaikka ennen teini-ikää kävin läpi aiheeseen liittyvää ahdistavaakin kirjallisuutta. Täytyy korjata joskus tämä puute sivistyksessä...

Kaikessa karuudessaan kirja kertoo realistisesti elämästä sodan aikana, etenkin siitä mitä on elää jatkuvan pelon alla rakkaita ystäviään piilotellen.  Keskiaukeamalta löytyy valokuvia niin itse kirjailijasta, Frankin perheestä, kuin asiaan liittyvistä papereistakin. Myös kirjeestä, jossa Annen ja hänen siskonsa Margotin kuolemasta keskitysleirillä kerrotaan. Koskettavaa ja niin surullista luettavaa. Onneksi näinä kauheina aikoina oli kuitenkin olemassa myös rohkeita ihmisiä, jotka uskalsivat auttaa (jopa vampyyreiksi nimitettyjä) juutalaisia oman henkensä uhalla.