Kun avaat tämän kirjan, lähdet matkalle yhdeksänvuotiaan Bruno-pojan kanssa. (Tämä ei kylläkään ole kirja yhdeksänvuotiaille.) Ennen pitkää saavutte Brunon kanssa aidalle. Joka puolella maailmaa on samanlaisia aitoja. Toivottavasti sinun ei koskaan tarvitse kohdata sellaista aitaa.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työn takia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit, eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.

Shmuelin isä on kadonnut, ja pojat päättävät yhteistuumin etsiä hänet. Shmuel lainaa Brunolle raidallisen pyjaman, jotta tämä ei herättäisi huomiota aidan toisella puolella. Bruno pukeutuu lainavaatteisiin ja pujahtaa aidan ali. (Bazar Forlag)

_____________

Takalehdestä löytyy mm. tällainen arvio kirjasta; "Hyvä, kauhean hyvä." (Aftenposten, Norja)
Yhdyn edelliseen. Kirja on hyvin selkeä ja helppolukuinen, koska se on suunnattu nuorille lukijoille. Toisaalta tarina, sanoma, juoni ovat kaikkea muuta kuin helppoja. Kirja yksinkertaisesti särkee lukijan sydämen.

Kirjailija itse sanoo jälkisanoissa näin: "Kirjoittaessani ja korjaillessani romaaninani olin koko ajan varma siitä, että voisin käsitellä tätä aihetta tarpeeksi kunnioittavasti vain lapsen silmien kautta, ja vieläpä erityisen naiivin lapsen, joka ei millään voi ymmärtää ympärillään tapahtuvia kauheuksia. Vain uhrit ja eloonjääneet voivat todella tajuta, miten hirvittävä tuo aika ja paikka oli, me muut elämme aidan toisella puolen, tuijotamme sen läpi oman turvallisen tukikohtamme suojista ja yritämme omalla kömpelöllä tavallamme käsittää sitä kaikkea."

Suosittelen kohtalaisen sanattomana.