Viisi tiivistä jännärinovellia Kurt Wallanderin uran alkuvaiheilta. Wallander selvittää 1960- ja 1970-luvulla monta mystistä kuolemantapausta. Tutkimusten yhteydessä hän joutuu useaan otteeseen hengenvaaraan, ja hänen omassakin elämässään tapahtuu paljon. Kertomus pyramidista vie Wallanderin Egyptiin, ja tarina päättyy samaan aamuun, josta ensimmäinen Wallander-romaani Kasvoton kuolema alkaa.

****

Pyramidi on ollut kirjahyllyssäni jo pitkään, olen säästellyt kirjaa tähän saakka. No, tämän jälkeen on luettu miltei kaikki Wallanderit, niisk... Onneksi jäljellä on vielä Palomuuri, jonka olen leffaversiona nähnyt ja juonen vielä turhan hyvin muistan.

Mutta, tämä kirja sisälsi siis novelleja, joista osa oli enemmän kiinnostavia, toiset vähemmän. Niminovelli, Pyramidi, ei kuulunut suosikkeihini. Napakka ja hiukan mystisempi Valokuvaajan kuolema piti parhaiten imussaan. Jos olisin aloittanut Pyramidilla Wallader-sarjan, en tiedä olisiko koko sarja jäänyt lukematta. Olihan tämä sujuva, realistinen ja Mankellin omalla loistavalla tavalla kerrottu kirja, mutta pidin silti enemmän sarjan muista teoksista.

Wallander on silti Wallander, ehdoton kirjamaailman symppis, niin inhimillinen ja helposti samaistuttava henkilö. Tässäkin kirjassa hän poti yhden vatsataudin / ruokamyrkytyksen (?) sekä flunssan, lisäksi nukkuin huonosti, väsyi, kamppaili yksinäisyytensä kanssa, sekä pähkäili, jatkaako poliisina vaiko siirtyä vartiontitehtäviin.

Mankellin kirjat ottavat kantaa ja herättävät kaikessa arkisuudessaan ajatuksia. Eli ovat ihania!