Kaupungissa riehuu outo epidemia. Ihmiset menettävät yhtäkkiä näkönsä, alkavat nähdä pelkkää valkoista. Jotta sairauden leviäminen voitaisiin estää, sokeille perustetaan reservaatteja. Heiltä kielletään kaikki muu apu ruokahuoltoa lukuunottamatta. Näkevien pelko sokeutumisesta ajaa inhimillisyyden ohi.
Reservaateissa syttyy eloonjäämistaistelu. Tilannetta seurataan silmälääkärin vaimon kautta, joka on näkevänä seurannut sokeutunutta miestään eristykseen. Pariskunnan ympärille muodostuu pieni ystävien piiri, joka yrittää säilyttää ihmisyytensä kaaoksen keskellä. Vaimo on ainoa joka näkee reservaatin alennustilan. Ennen pitkää hän alkaa toivoa olevansa itsekin sokea, mutta halu auttaa muita pitää hänet vahvana--- (kansilehti)

_________

Puoliväli

Todella omaperäinen kirja! Vau! Sain romaanin eilen käsiini ja en olisi malttanut lopettaa lukemista muutoin kuin olosuhteiden pakosta. Ensinnäkin juoni on hurjan mielenkiintoinen, pidän tällaisista katastrofijännäreistä. Kerronta on lievästi sanottuna omalaatuista. Kovin nopealukuinen teos tämä ei ole, lauseet kun on kilometrin pituisia. Jotenkin tähän on kuitenkin juuri kerronnan avulla saatu fiilis, kuin olisi itse mukana seuraamassa tapahtumia näkevänä, kuten esittelytekstit lupaavat.

"... se on myös allegoria todellisen maailman sokeudesta, jonka seurauksista lukemattomat ihmiset tälläkin hetkellä kärsivät" (takakansi).

Juuri tällaiset allegoriset tekstit uppoavat minuun. Aiheen kammottavuudesta huolimatta kirjassa on toivon tunnelma ja jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää.

Luettu loppuun 3.10

Hmm. Olen jokseenkin mykistynyt, jotenkin pidin tai suosittelen ei nyt oikein riitä. Allegorioiden sisältöä voisi oikeastaan pohtia loputtomiin, niin paljon sokeutta tästä maailmasta todellakin löytyy. Sanotaan vaikka että tämä kirja jäänee mieleen pitkäksikin aikaa ja hyvä niin.

Kerronnan armoton realismi ihmisen pahuudesta - täydellisessä kaaoksessakin pyritään toisten hädästä hyötyämään - pitää paikkaansa. Toivoakseni täältä löytyy myös samaa auttamishalua, jota tarinan ainoalla näkevällä oli. Lääkärin vaimosta ei tehdä kuitenkaan pyhimystä.
 Teoksessa on paljon oivalluksia, paljon rumuutta mutta myös hymyilemään tämä kirja minut sai. Lukukokemuksena elämys, pitkästä aikaa. Suosittelenpa nyt kuitenkin =)